In Zagreb heb ik me een dag vermaakt waarna ik de trein naar Jastrebrasko heb genomen. Dit was de eerste kleine stad buiten Zagreb zodat ik niet lopend of liftend deze grote stad uit hoefde te komen. Vanuit Jastrebrasko ben ik naar de snelweg gelopen, waar ik na niet heel lang wachten een lift kreeg van een vrachtwagenchauffeur die goed Duits sprak, en die me helemaal naar Rijeka aan de kust bracht. Om alleen al door dit land gereden te worden is al een mooie ervaring, maar de Kroatische kust is toch wel het mooiste plekje van het land. Ik ben langzaam naar het zuiden afgezakt en heb hier en daar op het strand geslapen, aan een zee met een watertemperatuur van 23 graden. Dit was niet onplezierig. De omgeving krijgt ten zuiden van Zadar ineens een mediteraanse tint. De mensen die me hier een lift geven spreken goed Duits of Engels. Behalve de laatste, een man die me 200 kilometer van Biograd naar Split bracht. Deze man sprak alleen Kroatisch en in toch stond hij erop dat ik nog een kop koffie met hem op het terras in Split deed.
In deze mooie stad heb ik een hostel genomen, waar ik 3 amerikanen tegen ben gekomen, Laif en Gabe uit Illinois en Anna uit Colorado. Met hen heb ik 2 dagen doorgebracht, waarvan we er één naar een eiland voor de kust zijn gegaan. De laatste dag in Split regende het pijpestelen, dus heb ik de bus naar Mostar in Bosnie genomen. Een bus die gebruikt werd voor smokkelwaar. Vlak voor de grens stopte de buschauffeur bij een benzinepomp waar een auto stond te wachten. Er werd een doos uit de kofferbak van de auto in de laadruimte van de bus geladen en we vertrokken weer. Op de grens hadden we geen problemen en konden we zo doorrijden. Bij de eerste benzinepomp werd weer haltgehouden, en even later kwam ook dezelfde auto weer aanrijden. De door werd weer van voertuig gewisseld en nadat de buschauffeur goed om zich heen gekeken had (en niet zag dat ik het hele tafereel kon volgen) gingen er een paar bankbiljetten van de autoeigenaar in de broekzak van de buschauffeur.
Mostar is een hele indrukwekkende stad. En voor mij niet alleen door de oude binnenstad met haar oude brug, de grote toeristische trekpleister, maar vooral door de indruk die de oorlog 15 jaar geleden heeft achtergelaten in deze stad. Een ding is zeker, beide fronten hadden geen tekort aan munitie. Door de hele stad zijn alle gebouwen die intussen niet opnieuw zijn gestuct of nieuw zijn gebouwd bezaaid met kogelgaten. Totaal werwoeste panden wisselen af met stadsparken die in de oorlog allemaal tot begraafplaats zijn omgedoopt, omdat er in zo’n korte periode zoveel mensen zijn gestorven.
In Mostar zag ik een foto van de Kravice waterval, ongeveer 30 kilometer naar het westen. Ik besloot om terug te gaan om deze waterval te bekijken, en dat was zeker de moeite waard. Ik heb daar de nacht doorgebracht aan de oever van de rivier. De volgende dag ben ik meteen gaan liften om naar Sarajevo te komen. Dit is in Bosnie net als in Kroatie goed te doen. Toen ik tegen de middag op een bankje in een stadje wat zat te lezen, kwam er een oud vrouwtje langs die naast mij plaatsnam. Ze begon een monoloog tegen mij in het Bosnisch en ik deed of ik aandachtig luisterde en knikte af en toe instemmend. Toen ze haar verhaal gedaan had haalde ze uit haar boodschappentas op wieltjes een plastic zak met daarin een homp van de lokale kruimelkaas ter grootte van een voetbal. Ze brak twee stukken af, gaf er een aan mij begon zelf aan haar stuk te knagen, dus deed ik maar met haar mee.
Die dag haalde ik het tot Sarajevo waar ik met de metro door ’Sniper Alley’ naar de binnenstad ben gereden.   
BRIBsaodBVTiYFX
Wij hebben een heeelereijk lang weekend gehad! Alles was perfect; een heerlijk huisje waar je niet alleen prima kunt slapen en ontbijten maar ook voldoende ruimte en privacy hebt om tot rust te komen en bijv. lekker een boek te lezen. De ontbijtjes zijn een waar feestje waar we elke ochtend weer naar uit keken. Heel fijn ook dat niet alleen de douche maar ook het bed heerlijk is (dat ontbreekt er nogal eens aan op andere plekken)!! Ook prima voor de allerkleinste want ook onze dochter van 12 weken heeft genoten en heerlijk geslapen in het aanwezige ledikantje! Familie Veraart hartstikke bedankt voor de goede zorgen, we komen zeker nog eens terug! Groetjes Jeroen, Ellen & Saar   
2012-09-08
Betty
Hoi lieverd, wat een prachtige foto\'s. Vooral die van die watervallen geeft een mooi beeld van een prachtig natuurverschijnsel. En ik ben heel blij met de foto waar jij op staat. Het is fijn om je (ook al is het maar op een foto) even te zien. Probeer wel zo snel als het kan al je foto\'s op je site te zetten. Het worden er natuurlijk steeds meer, gaat dus ook steeds meer tijd kosten om ze op je site te zetten, maar als je je fototoestel nog eens kwijt raakt ben je ook al je foto\'s kwijt. En dat zou erg jammer zijn, nietwaar?! Hier gaat alles zijn gangetje, de hondentrainingen (behalve speuren) zijn gestopt tot september, dan begint het nieuwe seizoen. Afgelopen zaterdag gekuild, Gelukkig, want \'s nachts regende het. Ook naar de verjaardag van Johan vergeer geweest, die is 50 geworden. Het was een gezellig feestje. Het blijkt dat veel mensen je volgen via je site, leuk hè?! En a.s. zondag hebben we familiedag van Oostveen. Judy en René komen dan hier om de honden te verzorgen. Tot de volgende krabbel maar weer.Veel liefs, XXX   
2009-06-15
elsbeth pluim
Hoi Niels,
Ik heb van je moeder jou web-adres doorgekregen. Ik vind het geweldig wat je aan het doen bent en volg je reis met tussenpozen. Succes met al je belevenissen. Ik geniet ervan.    
2009-06-10
Lidy en Peter
Hallo Niels,

Fijn dat het goed gaat met je reis, nu weet ik ook hoe het komt dat jij zo leuk schrijft, je moeder kan er ook wat van.
Niek moest een webside maken voor school en heeft dus jou webside laten zien. Hij kreeg een negen daarvoor. Leuk he. Daan is met zijn laatste afmattingsweek bezig, morgen is hij klaar, ben benieuwt of hij het heeft overleefd. Groetjes   
2009-06-10
Cindy
Ey nielsiedebielsie,
Zozo, dus jij was getuigen van een duistere gebeurtenis!! spanning en sensatie zeg!!!
maar wel leuk om te horen hoe veel contact je met al die mensen daarzow hebt, en dat ze je allemaal willen helpen !!
ik ben nu bijna klaar met mijn scriptie. die moet ik maandag defnitief inleveren. De 2 weken daarna mijn laatste dingetjes inleveren. En dan graspop!! joepie de poepie. heb k ook iets om naar uit te kijken.
iig veel plezier nog en ik lees binnenkort wel weer hoe je je vertoefd!!   
2009-06-09
mariette
Hee wereldreiziger! Wat goed dat je zo in contact met de lokale bevolking komt. Je hebt niet veel nodig; een aandachtige blik is al genoeg om een band voor even te hebben. Vervelend van die gestolen portomonnaie,maar daar staan weer veel meer goede ervaringen tegenover. Nu op weg naar Dubrovnic?? of ga je meer landinwaarts richting Griekenland?(dankjewel = efcharisto!) we genieten van je verhalen. Veel mooie nieuwe ontmoetingen gewenst en geniet ze. lieve groet, Mariette (en Willem en Joost..)   
2009-06-08
Maarten
Heeij niels!

Zo te lezen vermaak je je prima. Afgelopen weekend hebben we huisvrouwen-weekend gehad. We zijn begonnen met de tent opzetten, water halen en vuur stoken. Toen de vrouwen eindelijk dachten dat ze even rustig konden genieten van het man-loze weekend, hebben we ze maar weer snel het bos in gestuurd voor een dropping. Zaterdag kuilkip gemaakt, gescoutbalt, en gebosgolft. Na een leuk aantal kloot geintjes hebben Bart Andre en ik de reiswekker boven in de tent van de vrouwen gehangen, met als doel dat ie om 5 uur af zou gaan... en ja hoor, om iets over 5 werd ik wakker van een 17 tal vrouwen op zoek naar waar dat geluid vandaan kwam. En ik heb geweten dat ik t gadaan had, de volgende ochtend stonden m\'n schoenen vol water... Zondag de befaamde hgwhdnadb speurtocht gedaan, en opgeruimd. Kortom weer een geslaagd weekendje!

Succes voor naar Montenegro!

Maarten   
2009-06-08
Rene en Juut
Hoi Niels,

wat leuk dat je in voormalig Joegoslavie bent. De plaatsen waar jij nu bent geweest zijn wij lang geleden op vakantie geweest met een camper. Wij vonden het daar ook waanzinnig. Net ff op YouTube gekeken naar de Kravice watervallen en dat ziet er schitterend uit zeg! We blijven je volgen.

Geniet en groetjes uit Woerden van Rene, Juut en een lebber van de honden   
2009-06-07
Bob, Nicolet en Philène
Ha die Niels,

Het was al even geleden dat wij op je site hebben gekeken. En na zo\'n tijd is het wel even spannend, je denkt dan van goh waar zou hij inmiddels beland zijn. Maar jé joh, wat ben je al een eind gekomen. Blijf er lekker van genieten want dit is waarschijnlijk \"once in a lifetime\".
Wij wachten op je volgende geweldige reisverhalen. En wat wij ook even kwijt willen is dat je ontzettend leuk schrijft!!
Keep up the spirit!!
Groetjes Bob Nicolet en de kleine meid   
2009-06-06
voeg een reactie toe