De manier die de meeste reizigers nemen om het zogenaamde "Darien Gap" (genoemd naar de Darien provincie in Panama) over te steken is een vliegtuig. Daarnaast zijn er zeilboten die van Portobelo in Panama naar Cartagena in Colombia zeilen. Een derde, minst populaire, maar goedkoopste manier is om een binnenlandse vlucht te nemen naar het dorpje op de grens aan de Caribische kust, vandaag een bootje naar de andere kant van de grens en daarvandaan een volgend bootje naar een dorpje met een weg naar het binnenland. Niemand gaat via de Stille oceaan, omdat het weer aan deze kant slechter kan zijn, er zo goed als geen informatie over deze route te vinden is en omdat de FARC (de agressieve rebellenorganisatie uit Colombia) nogal actief is aan deze kust.

Na een bezoekje gebracht te hebben aan de vismarkt in Panama City had ik gesproken met een kapitein van een van de voorraadsbootjes voor de dorpjes langs de kust, die me vertelde dat hij die week vertrok naar Jaque, een dorpje aan de Stille oceaan vlakbij de grens met Colombia. Ik kon nergens informatie vinden over vervoer over de grens of verder Colombia in, behalve dat de kapitein me vertelde dat er volgens hem wel bootjes waren. Ik besloot het erop te wagen en met hem mee te gaan, ik kon tenslotte altijd terugkeren.

De tocht duurde 18 uur, en het passagiersgedeelte was een houten bankje onder een zeiltje achterop de boot. Het was een klein houten vrachtbootje, ongeveer 20 meter lang. Het weer was behoorlijk slecht, met s´nachts veel onweer, en het bootje knalde behoorlijk op en neer. De hele reis hingen er twee dikke vislijnen in het water, en regelmatig werd er een dikke vis binnengehaald. Een keer was het een tonijn, en de chef begon enthousiast de vis te ontleden en die avond aten we tonijn bij de anders nogal saaie rijstmaaltijd. Onderweg stopten we bij een strandje waar een kleine indianengemeenschap woonde. Er was geen pier dus er kwamen "Lanchas" ofwel polyester bootjes met een buitenboordmotor van het strand en op volle zee werd de bevoorrading overgegooid terwijl de golven de bootjes heen en weer gooiden. Enkele vaten benzine en diesel werden overboord gegooid, en de indianen sprongen overboord om al zwemmend de vaten naar de kust te duwen. Toen we uiteindelijk in Jaque aankwamen ging het op dezelfde manier, en moest ik op zee met hoge golven overstappen met mijn rugzak in een lancha.

In Jaque werd me verteld dat er de volgende dag een lancha naar Jurado in Colombia vertrok. Ik had geluk want er was maar een bootje per 15 dagen. Ik bracht een nachtje in Jaque door. De bevolking is hier, zoals in vele plekken aan de kust in centraal Amerika voornamelijk zwart. Afstammelingen van de Afrikaanse slaven die de Spanjolen eeuwen geleden hierheen gescheept hadden.

Er waren acht mensen in de lancha naar Jurado. De golven waren nog niets minder en het bootje knalde over de golven. We gingen door verschillende regenbuien en waren allemaal drijfnat en beurs na de vier uur durende tocht. Jurado was niet veel anders als Jaque, en omdat de helft van de mensen die meegekomen waren uit Jaque door wilden reizen naar Bahia Solano, het volgende dorpje, konden we een lancha voor de volgende dag regelen. Dit bootje was iets groter, en zat propvol met bananen. Dit keer had de lancha een compas en voeren we zover uit de kust dat we geen land meer konden zien. De zee was iets rustiger en ik zat achterin maar nog steeds was het niet heel comfortabel. In ieder geval werden de bananen na er een uurtje op gezeten te hebben met al het geprak wat zachter.

Bahia Solano was een iets groter dorpje, en er was me constant verteld dat er daarvandaan zeker weten veel voorraadsbootjes vertrokken naar Buenaventura, de enige plaats met een wegaansluiting aan deze kust van Colombia. Hier was ook de eerste plaats met een Colombiaans immigratiekantoor. Ik stond samen met twee Colombianen die ook net met de lanchas uit Panama kwamen te wachten om een stempel in mijn paspoort te halen, toen er iemand langskwam die ons vertelde dag hij al negen dagen op een boot naar Buenaventura zat te wachten, en dat de eerste pas op zaterdag vertrok. Het was maandag. Ik had dus een tijdje te wachten in dit dorp. Samen met de twee Colombianen deelde ik een kamertje in het goedkoopste hotelletje. Zij werkten in Panama, zoals veel Colombianen doen, omdat het salaris daar ongeveer twee keer zo hoog ligt. Ze kwamen alleen even de grens over om een nieuwe stempel in hun paspoort te halen, zodat ze een volgende zes maanden in Panama konden blijven.

De eerste halve week besteedde ik dus met de twee Colombianen, die ook op een boot terug naar Jurado zaten te wachten. Bahia Solano is een heel aantrekkelijk dorpje in een baai met heuvels bedekt met jungle overal eromheen. Na een paar dagen niets anders kunnen doen dan de weg tussen het dorp en de pier aflopen begint het echter een beetje saai te worden. De Colombianen vertrokken na een paar dagen en de boot vertrok uiteindelijk pas op zondag. Ik heb dus aardig wat tijd kunnen besteden aan spaanse televisie kijken en met de barman van de taverne over niets praten.

De boot van Bahia Solano was een iets grotere stalen vrachtboot. Deze rit duurde ongeveer 30 uur en uiteindelijk kwam ik aan in Buenaventure, waar ik een bus kon nemen naar het binnenland.   
voeg een reactie toe